<![CDATA[<p><span style="font-family:Courier New,Courier,monospace;">Ingangsklacht Buikpijn kind</span></p> ]]>Ingangsklacht Buikpijn kind

In deze module ga je aan de slag met het onderwerp buikpijn kind en de daarbij passende telefonische triage.

Leerdoelen

leerdoel 1; In deze module weet je wat buikpijn kind is en in welke situatie je deze ingangsklacht toepast.

leerdoel 2; Na deze module begrijp je de pathologie achter de triagecriteria van de ingangsklacht buikpijn kind.
leerdoel 3: Na deze module ken je de adviezen die passend zijn bij buikpijn kind.

 

]]>
In deze module ga je de ingangsklacht buikpijn kind doorlopen. In het begin van de module komt de theoretische kennis van buikpijn kind aan bod. 

Verder in de module wordt de pathologie en de koppeling met de triagecriteria behandeld.

 

Voor deze module heb je de NHG-TriageWijzer 2022 nodig.
 

9789085621782 - Triagewijzer 2022

]]>
Pak je NHG-TriageWijzer erbij en blader naar de ingangsklacht buikpijn kind. De module start eerst met achtergrondinformatie over buikpijn kind, daarna gaat de module verder met de triagecriteria en het advies.

Alle informatie is terug te vinden in de NHG-TriageWijzer. Het pathologieboek en thuisarts.nl zijn goede informatiebronnen om kennis aan te vullen over deze ingangsklacht.

 

]]>
De NHG-TriageWijzer verwijst naar de ingangsklacht buikpijn kind (jonger dan 12 jaar), wanneer een kind buikpijn klachten heeft. Dit is het gebied onder de borstkas (thorax) tot aan de gehele onderbuik. Het is een groot gebied waarin zich veel organen bevinden. De klachten van de patiënt kunnen dan ook divers zijn en de oorzaken zeer verschillend. Belangrijk om te vragen bij een patiënt met buikpijnklachten is te vragen waar de buikpijn precies zit en of er sprake is van uitstraling van de buikpijn naar een ander deel in het lichaam. 

Bij de ingangsklachten buikpijn kind komen verschillende citeria voorbij. Sommige criteria zijn ook apart te vinden in de NHG-TriageWijzer als ingangsklacht. Een voorbeeld is rectale klachten.

Een patiënt kan buikpijn ervaren vanuit een onschuldige buikgriep of er kan sprake zijn van bijvoorbeeld een appendicitis (blinde darm ontsteking). 

Op de volgende pagina's worden de belangrijkste oorzaken van buikpijn kind nader toegelicht en komen de triagecriteria en advies ook aanbod.
 

]]>
Wat is een appendicitis?
Bij een blinde darm ontsteking, ook wel een appendicitis genoemd heeft de patiënt buikpijnklachten. Een blinde darmontsteking is niet de blinde darm, maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Zie onderstaande afbeelding. 

Een appendicitis start vaak met pijn boven of in het midden van de buik later zakt de pijn af naar rechtsonder. De pijn is vaak zeurende en de patiënt voelt zich in het algeheel niet lekker. Misselijkheid en braken kan bij appendicitis passen. Soms is er sprake van lichte koorts. Soms is een appendicitis ook te herkennen aan de manier hoe de patiënt loopt. Vaak loopt een patiënt met een appendicitis gebogen omdat een gestrekte buik pijnlijk is.

 

Operatie vanwege blindedarmontsteking (Folder) - Catharina Ziekenhuis
Bron: Catharinaziekenhuis.nl

]]>
Wat is een torsio testis?
Dit is een verdraaiing van de zaadstreng in het scrotum. Soms gebeurd dit vanzelf, maar vaak na het doormaken van een trauma. Het kind heeft plotselinge hevige pijn in het scrotum. Dit kan uiteindelijk leiden tot circulatiestoornissen en afsterven. 

Bij onderstaande afbeelding is schematische te zien dat op de rechter afbeelding sprake is van een torsio testis.
Testicular torsion -
Bron: nuhospitals.com/

]]>
Wat is een gastro-enteritis?
Een andere naam voor een gastro-enteritis is een ontsteking van het maag-darmstelsel, ook wel in de volksmond buikgriep genoemd. In veel gevallen wordt een gastro-enteritis veroorzaakt door een virus. Een patiënt begint vaak met misselijkheid, braken en (waterdunne) diarree. In veel gevallen is een gastro-enteritis onschuldig, maar wel erg vervelend. Het gevaar bij een gastro-enteritis is dat een patiënt door het vele vochtverlies kan gaan uitdrogen, zeker patiënten uit een risicogroep zoals ouderen of baby's onder de 3 maanden.

]]>
U2 Spoed

Hevige buikpijn:
Hevige pijn zonder bijkomende klachten als vegetatieve verschijnselen is de urgentie spoed. De patiënt moet binnen 1 uur gezien worden door een (huis)arts. Hevige buikpijn kan wijzen op een appendicitis of bijvoorbeeld een ileus (darmobstructie) Hevige pijn is te beoordelen aan de verschillende pijnschalen, zoals de numeric rating scale, verbal rating scale of de pijngedragsschaal. Een kind met hevige pijn wil niets, kan weinig en wil niet spelen. Vaak wil een (ouder) kind niet lopen.

Ernstig zieke indruk kind:
Een patiënt is ernstig ziek wanneer de patiënt weinig/ tot geen ADL-activiteiten meer kan uitvoeren. ADL-activiteiten zijn de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Een ernstig zieke patiënt is bijvoorbeeld niet goed in staat om zelfstandig naar het toilet te gaan of überhaupt uit bed te komen. Ernstige zieke patiënten hebben vaak geen eetlust en willen weinig tot niet drinken. Vaak zijn ernstig zieke patiënten wat suf/ apatisch en willen niet veel dan alleen maar liggen. Het gedrag van kind is een belangrijke graadmeter om in te schatten hoe ziek het kind is. Een kind wil bijvoorbeeld niet spelen of zelfs geen televisie meer kijken.

Hevig rectaal bloedverlies:
Rectaal bloedverlies is bloedverlies vanuit het rectum ook wel de anus. Bij hevig rectaal bloedverlies gaat het om kopjes puur bloed zonder ontlasting. De patiënt verliest alleen maar bloed, vaak zonder ontlasting. Rectaal bloedverlies kan wijzen op een ernstige oorzaak. Zeker wanneer rectaal bloedverlies gecombineerd is met buikpijn. Bijvoorbeeld een eerste signaal van kanker of een de ziekte van Crohn.

]]>
Bij onderstaande afbeeldingen is een (darm)invaginatie te zien, of ook wel darminschuiving genoemd. Meestel komt dit voor bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Een gedeelte van een darm schuift terug in de darm zelf, door deze inschuiving kan er een obstructie in de darm ontstaan en kan een deel van de darm onvoldoende bloed ontvangen. Dit kan leiden tot afsterving van het betreffende deel van de darm.

De jonge patiënt heeft hevig pijn, dit komt in aanvallen. Tussendoor heeft het kind geen klachten en lijkt gezond. De aanvallen komen regelmatig terug. Het komt vaker voor bij kinderen tussen de 3 maanden en 2 jaar.

Op de afbeelding is in het rood de darm te zien. De darm schuift terug in het naast gelegen gedeelte van de darm, de darm klapt als het waren een beetje dubbel.
Invaginatie (Intussusceptie ) -
Bron: szf.sr

]]>
Bij onderstaande afbeeldingen is een volvulus, of ook wel een verdraaiing in de darm te zien in. De dikke darm draait om zijn eigen as. Te zien is dat de dikke darm (colon) verdraaid is en door deze beknelling de darm onvoldoende bloed krijgt. Dit deel van de darm kan gaan afsterven. Dit is dus levensbedreigend. 

De jonge patiënt is hiervan ziek, heeft hevig pijn, kan grauw uit zien, is klam en kan uiteindelijk bewusteloos raken. Er is dan ook sprake van een C, circulatie probleem. Meestal krijgen jonge kinderen te maken met volvulus, echter is het wel zeldzaam. De oorzaak ligt vaak aan de anatomie van de darm.

Volvulus Is Een Lus Van Darm Wendingen Om Zich Heen Stockvectorkunst en  meer beelden van Anatomie - iStock

]]>
U2 Spoed

Pijn testis:
Testis is de medische term voor balzak (scrotum). Wanneer een kind last/pijn heeft aan aan zijn balzak is dit alarmerend. Er kan bijvoorbeeld een infectie zitten bij de zaad- of bijbal. Ook kan er sprake zijn van een torsio testis. Dit is een verdraaiing van de zaadstreng in het scrotum. Soms gebeurd dit vanzelf, maar vaak na het doormaken van een trauma. Het kind heeft plotselinge hevige pijn in het scrotum. Dit kan uiteindelijk leiden tot circulatiestoornissen en afsterven.
 

]]>
U3 Dringend

Aanhoudend braken:
Aanhoudend braken betekent dat een patiënt continu moet braken, niet 1-2 keer dag, maar een patiënt blijft braken achter elkaar door, minstens enkele uren. Het braken stopt niet. Aanhoudend braken combineert met buikpijn kan wijzen op bijvoorbeeld een darmobstructie in de darm, ook wel een ileus genoemd. Dit kan door bijvoorbeeld een hevige verstopping of een draaiing van de darm om zijn lengteas (Volvulus).

Ontroostbaar huilen:
Een kind huilt en stopt in principe niet. In veel gevallen zal een verzorger (moeder, vader, oma, etc.) het kind kunnen troosten. Dit is niet het geval. Het kind blijft huilen, kreunen of jammeren. Met name bij jonge kinderen is ontroostbaar huilen belangrijk. Jonge kinderen kunnen niet goed praten of zich uiten. Huilen is dan een middel om pijn te uiten.

Koorts (vermoedelijk): 
Koorts, een lichaamstemperatuur boven de T.38.0 graden gecombineerd met buikpijn kan wijzen op bijvoorbeeld een infectie. Zoals een urineweginfectie of bijvoorbeeld een pancreatitis.
 

]]>
U3 Dringend

Zieke indruk kind:
Het verschil tussen ernstig zieke indruk en zieke indruk kind is in te schatten aan de ADL-activeiten. ADL-activiteiten zijn de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Ernstig zieke patiënt is bijvoorbeeld niet goed in staat om zelfstandig naar het toilet te gaan of überhaupt uit bed te komen. Ernstige zieke patiënten hebben vaak geen eetlust en willen weinig tot niet drinken. Kinderen willen niet meer spelen, liggen alleen maar en willen bijvoorbeeld gedragen worden door hun ouder/verzorgen, terwijl het kind normaal gewoon kan lopen. 

Patiënten met een zieke indruk zijn minder ziek dan ernstige zieke indruk, kunnen wel nog naar toilet of bijvoorbeeld wat eten, zitten in een stoel. Patiënt met een zieke indruk zijn ziek, maar niet zo ernstig dat hij/zij alleen maar wil liggen, suffig is en niet niet meer wil eten/drinken.

Rectaal bloedverlies:
Rectaal bloedverlies, is matig tot minimaal  van aard. Dit betekent dat er bloedverlies is bij de ontlasting. Het gaat niet om puur bloed. Rectaal bloedverlies kan onschuldig zijn. Het kan bijvoorbeeld een aambei of poliep zijn. Wanneer een patiënt buikpijnklachten heeft en rectaal bloedverlies kan dit ook wijzen op iets ernstigs zoals een tumor of ziekte van Crohn. 

]]>
Advies bij buikpijn kind

Lees voor adviezen goed de advieskaart door in de NHG-TriageWijzer en raadpleeg thuisarts.nl. 

Buikpijn:

De temperatuur meten is belangrijk, buikpijn combineert met koorts is altijd reden voor een consult.

Hevige buikpijn:
Niet eten, niet drinken. Bij vegetatieve verschijnselen patiënt rustig laten liggen.

]]>
Top, je bent terecht gekomen op de laatste pagina van deze module en hebt hierdoor de module geheel doorlopen.

]]>